Όταν είσαι μικρός μπορείς να πεις διάφορα, ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Όταν όμως το «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» μετατραπεί σε «τι θα σπουδάσεις;» αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος για τη μεγάλη απόφαση που θα σου καθορίσει το μέλλον πλησιάζει.
Το να βρεις το πάθος σου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην καριέρα σου. Για πολλούς εφήβους όμως, αυτό μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά με τους σωστούς τρόπους μπορείς να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά αγαπάς και να πάρεις μια απόφαση που θα σου δείξει το δρόμο προς την επιτυχία.
Σκέψου τα ενδιαφέροντά σου και τις αξίες σου
Αφιέρωσε λίγο χρόνο και σκέψου τα πράγματα που σου φέρνουν χαρά και πληρότητα. Ποια είναι τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σου; Τι εκτιμάς περισσότερο στη ζωή; Αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις σε ποιους τομείς έχεις κλίση.
Δοκίμασε νέα πράγματα
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλύψεις το πάθος σου, είναι να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα παρακολουθήσεις ένα μάθημα σε ένα αντικείμενο που δεν είσαι εξοικειωμένος/η, να γίνεις εθελοντής/τρια για έναν σκοπό που σου αρέσει, να εξερευνήσεις διαφορετικά πράγματα μέσω πρακτικής άσκησης (internship) ή να αρπάξεις διάφορες επαγγελματικές ευκαιρίες που θα σου δοθούν. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεις για το οποίο είσαι παθιασμένος/η.
Δικτυώσου με επαγγελματίες του χώρου
Χρησιμοποίησε τους πόρους του πανεπιστημίου/κολλεγίου
Λάβε υπόψη τις δεξιότητες και τις δυνατότητές σου
Τα πάθη και τα ενδιαφέροντά σου είναι σημαντικά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη τις δεξιότητες και τις δυνάμεις σου. Προτιμάς κάτι θεωρητικό ή κάτι πρακτικό; Τι σου έρχεται φυσικά; Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σου δώσουν μια καλύτερη κατανόηση των επαγγελμάτων που μπορεί να σου ταιριάζουν.
Να θυμάσαι ότι είναι εντάξει να αλλάξεις γνώμη
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να βρεις το πάθος σου είναι ένα ταξίδι και είναι εντάξει αν τα πάθη και τα ενδιαφέροντά σου αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συνεχίσεις να εξερευνάς και να μαθαίνεις για τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου.
Αυτά τα tips δεν ισχύουν μόνο για τους εφήβους. Αυτά ισχύουν και για εσένα που είσαι άνω των 18 και σπουδάζεις κάτι που δεν σου αρέσει. Σε «ανάγκασαν» οι γονείς σου να πας σε αυτή τη σχολή για να βρεις δουλειά και τους «κάνεις» τη χάρη. Ενώ το μόνο που θέλουν είναι να οδηγήσουν το παιδί τους στον σωστό δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
Είσαι σε μια σχολή επειδή σε αυτή κατάφερες να μπεις και χρωστάς πάνω από 20 μαθήματα(!), τα οποία δεν σε ενδιαφέρει αν θα τα περάσεις ή όχι, γουστάρεις τον τίτλο του «αιώνιου φοιτητή». Ο χρόνος όμως περνά και όλοι μας μεγαλώνουμε, κάνε τη χάρη πρώτα στον εαυτό σου και πάρε τη σωστή απόφαση.
Πηγή: neolaia.gr Μιχάλης Σωτηρίου