Study Guide

CoMuseum 2023: Μουσεία και Δικαιοσύνη

Ημερομηνία: Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023 – Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023

Τοποθεσία: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μέσω live streaming

Με αφετηρία το 2020, το Διεθνές Συνέδριο CoMuseum  επανασυστήνεται ως φυσική και ψηφιακή πλατφόρμα διάδρασης για τους επαγγελματίες των μουσείων και του πολιτισμού.

Στόχος του είναι να μοιραστεί διεθνείς βέλτιστες ιδέες και πρακτικές, να αναδείξει σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών που θα συν-δημιουργήσουν ένα μέλλον τοποθετώντας τον πολιτισμό στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023 σε υβριδική μορφή, τόσο με φυσική παρουσία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και μέσω live streaming για όσους από εσάς επιθυμείτε να το παρακολουθήσετε διαδικτυακά.

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στη δικαιοσύνη και την εκπροσώπηση μέσα στα μουσεία και μέσω των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών. Θα διερευνήσει τον βαθμό στον οποίο οι αρχές της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας (Diversity, Equity, Inclusion, Accessibility) εξετάζονται ή εφαρμόζονται εσωτερικά σε πολιτιστικούς οργανισμούς σε σχέση με την εργασία, τη διοίκηση και τον προγραμματισμό, και το πώς με τη σειρά της αυτή η διαδικασία, ή η έλλειψή της, επηρεάζει την πολιτιστική δράση σε όλο τον κόσμο.

Όπως πάντα, θα φιλοξενήσει κορυφαίους διεθνείς επαγγελματίες από μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ελλάδα, τη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και όχι μόνο, οι οποίοι θα μοιραστούν γνώση και νέες ιδέες για το παρόν και το μέλλον των μουσείων.

To Διεθνές Συνέδριο CoMuseum αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του προγράμματος μας «Museums Revisited» στην Ευρώπη.

13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum

Η δικαιοσύνη και η ισότητα είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να εξασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα. Τι μπορούν όμως να κάνουν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί για να υποστηρίξουν αυτές τις έννοιες και να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο για την κοινωνία;

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε νέους τίτλους να αναδύονται στα οργανογράμματα των μουσείων, όπως «Curator of Discomfort» (Επιμελητής για την Ψυχική Ανακούφιση του Κοινού), «Director of Belonging and Inclusion» (Διευθυντής Σύνδεσης και Συμπερίληψης) ή «Diversity and Inclusion Advisor» (Σύμβουλος για τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη). Τί σημαίνουν αυτοί οι τίτλοι και πώς μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια κοινωνικής αλλαγής; Πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την εσωτερική λειτουργία ενός μουσείου, και κατά πόσο είναι ικανές να αλλάξουν έναν οργανισμό; Μπορούν να κάνουν την οργάνωση και τη διοίκησή του πιο συμπεριληπτική; Και πώς μπορούν να επηρεάσουν την αποστολή, τη στρατηγική και τη συμπεριφορά των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών;

Το CoMuseum 2023 θα διερευνήσει επίσης την εφαρμογή των αρχών της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας (DEIA) στο επίπεδο στρατηγικής και χάραξης πολιτικής πολιτιστικών οργανισμών, με στόχο τη διαμόρφωση των μουσείων σε χώρους ασφαλείς για περιθωριοποιημένες κοινότητες. Χώρους που προωθούν την ενεργό συμμετοχή ομάδων, που συνήθως δεν εκπροσωπούνται στα μουσεία, και που επομένως δεν τα επισκέπτονται.

Επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού θα μοιραστούν μαζί μας τους τρόπους με τους οποίους οι οργανισμοί τους χρησιμοποιούν τις μεθόδους συν-δημιουργίας και συν-επιμέλειας προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες του κοινού τους αλλά και να λειτουργήσουν δημοκρατικά ως ενισχυτές της πολυφωνίας.

Ομιλητές

Μεταξύ των φετινών συμμετεχόντων, μην χάσετε τους προσκεκλημένους ομιλητές μας από τη Βρετανία καθώς και από συνεργαζόμενους οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική όπως οι:

Πρόγραμμα

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριήμερου συνεδρίου και τα ονόματα των ομιλητών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του CoMuseum .

Εγγραφές

Οι εγγραφές για το CoMuseum 2023 είναι ανοιχτές – δηλώστε συμμετοχή! 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες

Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 369 2336

Πηγή: https://www.britishcouncil.gr/

Exit mobile version